שמן זית כתית מעולה בריא יותר משמני בישול אחרים

שמן זית כתית מעולה בריא יותר משמני בישול אחרים

אחת ולתמיד: איך זה ששמן זית כתית מעולה בריא יותר מכל שמן בישול אחר?

אם אתם מנסים לשמור על הגזרה, או שהכרזתם שאתם מתחילים לאכול בריא יותר, בטח כבר שמעתם שצריך להיזהר משמן, נכון? העצה הזאת אולי נכונה, אבל צריך לסייג אותה, כי מכל השמנים הצמחיים רק לשמן זית כתית מעולה יש יתרונות בריאותיים, שלגמרי תפספסו אם תפסיקו לצרוך אותו.

שלל מחקרים כבר הוכיחו שלצריכה של שמן זית בכלל, ושל שמן זית כתית מעולה בפרט, יש השפעות חיוביות על הבריאות של בני האדם. בין היתר הוכחה היכולת של שמן זית להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן השד בקרב נשים. ישנן גם עדויות שמראות ששמן זית כתית מעולה עשוי להגן עלינו מפני מחלת הסכרת, ויתכן שאף ממחלת האלצהיימר.

אז מה הופך שמן זית כתית מעולה לכל-כך טוב עבורנו, בייחוד בהשוואה לשמני בישול אחרים? התשובה כנראה טמונה בהרכב.

לצד השומן שיש בו, שמן זית כתית מעולה מכיל גם לא מעט חומרים טבעיים, כמו למשל פוליפנולים, שידועים בתרומה המופלאה שלהם להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. למעשה, כשחוקרים הסירו את הפוליפנולים משמן זית כתית מעולה הם גילו שפעולת ההגנה שלו על הלב פשוט התבטלה! (פוליפנולים מונעים מכולסטרול להתחמצן ובכך עוצרים את הנזק הפוטנציאלי לעורקים שלנו).

אז למה דווקא בשמן זית כתית מעולה מוצאים כמות כ”כ גדולה של פוליפנולים?
משום שתהליך ההכנה הוא די פשוט: סחיטת זיתים.

28.00890.00
4.9411.20 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
59.00926.00
5.147.87 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
57.00926.00
5.147.60 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
59.00926.00
5.147.87 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר

מה המצב בשמני בישול אחרים?

רוב שמני הבישול האחרים, כמו למשל שמן חמניות או שמן קנולה, נסחטים מהזרעים של הצמח. מדובר בתהליך סחיטה די קשוח, שכולל חימום של הזרעים ושימוש בתמיסה לצורך הפקת השמן. תהליך כזה גורם לכך שרוב הפוליפנולים שהכילו אותם זרעים הולכים לאיבוד. אגב, גם כאשר בוחנים שמן זית מעובד יותר משמן זית כתית מעולה אנחנו מוצאים כמות קטנה יותר של פוליפנולים.

ומה לגבי בישול או טיגון בחום?

פעמים רבות אנחנו משתמשים בשמנים שונים לצרכי בישול או טיגון מזון, אבל כשמחממים שמן יתר על המידה הוא מתחמצן (מגיב לחמצן באוויר) והשומן שבו מתפרק. כשזה קורה אנחנו עשויים לחוש צריבה בעיניים בעקבות היווצרות של חומרים מזיקים. שמן קנולה למשל, נוטה להתחמצן בקלות יתרה, בייחוד כשאנחנו עושים בו שימוש חוזר לטיגון עמוק.

שמן לבישול

גם כאן, הפוליפנולים הם אלה המסייעים לשמן זית כתית מעולה שלא להתחמצן, אפילו כשאנחנו משתמשים בו לטיגון לא עמוק, בטמפרטורות שאינן גבוהות מדי. כאמור, מכיוון שבשמן קנולה או שמן חמניות לא מוצאים הרבה פוליפנולים – השומן בהם אינו מוגן ונוטה להתפרק בתהליך הבישול והטיגון.

מה עם שמן קנולה שלא עבר חימום?

שאלה מצוינת. ישנה סברה שהוא עשוי להפחית את רמת הכולסטרול בדם באופן זמני (בלבד), אבל אין ראיות לכך שהוא מפחית את הסיכון ללקות במחלות הקשורות לרמות כולסטרול גבוהות, כמו למשל מחלת לב.

רגע רגע, ומה בנוגע לשמן קוקוס?

הרבה אנשים ממליצים על שימוש בשמן קוקוס, אך שמן קוקוס מכיל רמות גבוהות של שומן רווי, שעלול להעלות את רמת הכולסטרול בדם שלנו, ובהתאם, גם את הסיכוי לחלות במחלת לב.

לסיכום

אין טעים ובריא כמו שמן זית כתית מעולה! חשוב להזכיר שהפעולה החיובית והבריאה של שמן זית כתית מעולה מתרחשת בצורה הרבה יותר יעילה כאשר אנחנו צורכים אותו יחד עם ירקות, פירות, קטניות, דגנים ודגים. הפוליפנולים שבשמן הזית “משלבים איתם ידיים” והגוף שלנו נהנה מהתוצאות הבריאותיות.

כבר ניסיתם שמן זית כתית מעולה של משק אחיה?