הבלוג
שאלות ותשובות
כל מה שרציתם לדעת על שמן זית כתית מעולה ולא העזתם לשאול
מהי הדרך הכי טובה לאחסן שמן זית?
שמן זית מבלה את רוב חייו בתוך כלי אחסון כלשהו – בקבוק זכוכית, פח, מיכל פלסטיק – וישנה משמעות אדירה לאופן אחסון השמן וליכולת שלו לשמור לאורך השנה על מרכיביו הבריאותיים והאורגנולפטיים – שהם מאפייני הטעם והריח של השמן.
שמן זית הוא בעצם מיץ פרי, וככזה הוא חשוף לקלקולים, כמו כל מיץ פירות אחר.
הדרך הטובה ביותר לשמור על חיי המדף של שמן הזית וליהנות ממנו לאורך זמן היא לשמור עליו במקום חשוך וקריר בזכוכית או בפח.
האם זה משנה אם השמן נשמר בבקבוק זכוכית שקוף או כהה? ומה לגבי שמירה בבקבוק מפלסטיק?
בוודאי. אור הוא האויב מספר אחד של שמן זית. האור חודר דרך בקבוק שקוף ופוגע באיכות השמן. לשמן זית בבקבוק שקוף החשוף לאור – למשל בסופר, או על השיש במטבח – יש חיי מדף אפסיים.
פלסטיק ושמן הם מוצרים דומים מבחינה כימית ולכן קל לחומרים מהפלסטיק לעבור לשמן ולחומרים מהשמן לעבור לפלסטיק.
עדיף להימנע מצריכה של שמן מכל סוג ששהה במיכל פלסטיק. החומרים שעוברים מהפלסטיק לשמן אינם בריאים לנו בכלל, גם אם השמן בילה בהם זמן קצר בלבד.
שמן זית מסונן או שמן זית עם משקעים
מי מאיתנו לא מתרגש למראה שמן זית חדש טרי טרי היוצא אל מול עינינו בבית הבד? שמן עכור וסמיך המתמלא לתוך פחים או בקבוקים ויעלה עוד רגע קט על שולחננו. אבל כעבור שבוע, משקע חום מתרכז בתחתית הבקבוק. רבים מזהים את המשקע הזה כסמל לאמינות ואותנטיות השמן, בעוד אחרים רואים בו אויב לאיכות השמן ומעדיפים להרחיקו על ידי סינון.
המשקע שנוצר בתחתית הפח או הבקבוק הוא למעשה חתיכות הפרי שעברו עם השמן את תהליך ההפקה בבית הבד. חתיכות הפרי הן אלו שהופכות את השמן לעכור בתחילת העונה, וההצטללות שלו מתרחשת לאחר שקיעה טבעית של חתיכות הפרי האלו לתחתית הבקבוק או הפח.
המשקע המצטבר בתחתית הבקבוק מהווה כר פורה לחיידקים, עובשים ובקטריות – שגם משנים את טעם השמן לרעה וגם מקלקלים אותו. שמן עכור, כזה המכונה "ראשון המסיק" הוא טוב ומצוין לעונת המסיק או מעט לאחריה. מומלץ לצרוך במהלך השנה שמן מסונן שאין בו שאריות משקעים.
ההמלצה שלנו היא לא לרכוש שמן עם משקעים. כי שמן עכור הוא נהדר לתקופה קצרה. למשך
השנה – עדיף שמן צלול שעבר סינון
חמיצות/חומציות – האם היא באמת כל כך חשובה
רמת החומציות של שמן הזית הינו אלמנט שחלק מהלקוחות מברר עליו טרם הקניה, ולמען האמת בלי סיבה טובה.
מדובר במדד מסחרי ולא בריאותי, המבטא את הערך הכספי שיש לשמן זית כזה או אחר. לא מדובר במדד לבריאות השמן או חיי המדף שלו. חומציות נמוכה אינה בריאה יותר מחומציות גבוהה ואינה ערובה לאיכות גבוהה יותר של השמן. החומציות גם אינה קשורה לטעם ולכן אין לנו אפשרות לדעת על ידי טעימת השמן האם רמת החומציות שלו היא נמוכה או גבוהה.
למדד זה חשיבות בעיקר ליצרן מכיוון שהיא מרכיב בתקן מחייב לשמן זית בישראל אבל היא ממש לא חשובה לצרכן וגם לא נותנת לו שום אינדיקציה לאיכותו.
רמת החומציות של השמן אינה מרכיב שצריך להתייחס אליו בבחירת שמן זית. שמן זית קונים על פי טעמו בלבד.