הבלוג
איך מזהים שמן זית מזויף? המדריך לצרכן המודע
שמן זית נחשב לאחד המוצרים הבריאים והטבעיים ביותר בשוק, אך במקביל, ואולי כתוצאה ישירה מכך, הוא גם בין המוצרים שמנסים לזייף הכי הרבה בתחום המזון. השוק הבינלאומי רווי בשמני זית שאינם עומדים בסטנדרטים הגבוהים הנדרשים (לפי הערכות, כ-50% משמן הזית שנמכר באירופה וארצות הברית מזויף), ולעתים אף מכילים תוספות לא רצויות, שעלולות לפגוע בבריאות הצרכן ובטעמו ואיכותו של השמן.
למה מנסים לזייף? בעיקר כדי להוזיל את עלויות הייצור ולהגדיל את שורת הרווח מהמכירה. בניסיון למנוע מכם את עוגמת הנפש – הכנו כמה טיפים שיעזרו לכם לזהות ולהימנע מרכישה ושימוש בשמן זית מזויף, ולהבטיח שאתם מקבלים אך ורק שמן זית איכותי ואותנטי.
1.הריחו וטעמו את שמן הזית
לשמן זית איכותי ניחוחות ייחודיים ורעננים של פרי הזית. בהתאם לזן עץ הזית שעליו גדלו הזיתים מהם הפיקו את השמן – יהיה לו ריח שמזכיר עשב טרי, פרי בשל או ירוק. כשתטעמו את השמן, טעמו אמור להיות פירותי ובעל תחושה חרפרפה בחלק האחורי של הגרון, דבר המעיד על כך שהוא טרי ומכיל רכיבים בריאותיים פעילים כמו פוליפנולים. שמן זית מזויף או ישן עשוי להיות בעל טעם מחומצן או שטוח, ולפעמים אף יזכיר טעם של חמאה ישנה.
2. בדקו את צבע שמן הזית, בתשומת לב
צבעו של שמן הזית יכול לעיתים להיות אינדיקציה לאיכותו, אך יש להתייחס לכך בזהירות. שמן זית איכותי נע על פלטת הצבעים שבין גווני ירוק עמוק לצהוב בהיר, אם כי צבעו תלוי בגורמים כמו סוג הזיתים, מועד המסיק ודרגת החמצון. הכוונה היא שלא תמיד נכון לשפוט את איכות שמן הזית על פי צבע השמן, ולכן עדיף להתמקד במאפייני הטעם והריח שלו.
שמן זית איכותי נע על פלטת הצבעים שבין גווני ירוק עמוק לצהוב בהיר
3. ערכו את "מבחן המקרר"
אחת הבדיקות הפשוטות שאפשר לערוך בבית כדי לזהות שמן זית טהור היא בדיקת הקירור. אמנם האמינות שלה שנויה במחלוקת, אך היא קלה לביצוע: הכניסו את השמן למקרר למשך כמה שעות טובות, ובדקו אם הוא מתגבש. שמן זית טהור יתגבש בטמפרטורה נמוכה (אך לא יקפא לגמרי), בעוד ששמנים מזויפים עשויים להישאר במצב נוזלי.
הסיבה שבדיקה זו אינה מהווה הוכחה חד-משמעית, היא שתהליך ההתגבשות תלוי גם במידת הרוויה של חומצות השומן בשמן הזית ובכמות השעווה (מגיעה מקליפת הזית בזמן ריסוק הפרי בתהליך הפקת השמן) שיש בו.
4. בדקו את דרגת החומציות
אחד הסימנים לאיכות שמן הזית הוא דרגת החומציות שלו. דרגת חומציות נמוכה מעידה לרוב על שמן איכותי שהופק בתנאים טובים וראויים. שמן זית כתית מעולה, למשל, נחשב לאיכותי ביותר כאשר דרגת החומציות שלו נמוכה מ-0.8%. עם זאת, לא תמיד קל למצוא את המידע על דרגת החומציות בתווית, ולכן מומלץ לבחור שמנים של יצרנים מוכרים שמספקים את המידע הזה.
5. חפשו את התאריך ואת מקום הייצור
שמן זית הוא מוצר עדין שאיכותו עשויה להיפגע במהירות יחסית, ולכן חשוב לבדוק את תאריך המסיק המופיע על הבקבוק. שמן זית טרי הוא האיכותי ביותר, ועדיף לצרוך אותו עד שנתיים ממועד הייצור. זאת אמנם אינה ערובה לשמן זית אותנטי, אך מומלץ גם לבדוק את מקום הייצור, ולבחור בשמנים המיוצרים במדינות עם מסורת עתיקה ותקנות מחמירות בתחום ייצור שמן הזית, כמו איטליה, ספרד, יוון וישראל.
6. בחנו את התווית והאריזה
אחד הסימנים הבולטים לכך ששמן הזית הינו אמיתי הוא תווית האיכות שעל הבקבוק. שמן זית איכותי יכלול בדרך כלל תווית המצביעה על כך שהשמן מופק בכבישה קרה בלבד. תווית זו מעידה על כך שהשמן מופק בתהליך שאינו כולל חימום או תוספות כימיות, אלא מתבצע בלחץ נמוך, מה שעוזר לשמר את הערכים התזונתיים שלו.
7. העדיפו יצרנים מוכרים ובעלי מוניטין
בחירת יצרן שמן זית מוכר ובעל מוניטין היא אחד הצעדים הטובים ביותר שתוכלו לעשות כדי להבטיח שתקבלו שמן זית איכותי. יצרנים בעלי שם נוטים לעמוד בתקנים מחמירים ומפיקים שמן בתהליכים מבוקרים. בתי הבד המוכרים והנחשבים יקפידו הקפדה יתרה על תהליכי גידול וייצור מסורתיים ומנוטרים היטב.
8. השוו את המחיר
המחיר הוא לרוב ברומטר לא רע לאיכות השמן. אם המחיר נמוך משמעותית מהממוצע בשוק, ייתכן שהשמן אינו טהור או שאיכותו אינה גבוהה. שמן זית איכותי מופק בתהליך ייצור יקר יותר, במיוחד אם מדובר בזני זיתים מיוחדים או שמן שמיוצר בכבישה קרה, מה שמגדיל את עלות הייצור. שמן זית זול במיוחד עלול להיות מהול בשמנים זולים אחרים, או שמנים שמופקים בייצור בלתי מבוקר.
לסיכום
זיהוי שמן זית מזויף אינו תמיד משימה פשוטה, אך בעזרת כמה צעדים פשוטים ניתן להגדיל את הסיכוי לרכוש שמן זית אמיתי ואיכותי. אם תעקבו אחר ההמלצות הללו ותשימו לב לפרטים כמו אריזה, מחיר, ריח, טעם ותוויות איכות – סביר שתוכלו ליהנות משמן זית טהור, בריא וטעים, ולקבל את כל הערכים התזונתיים והיתרונות הבריאותיים שהוא מציע.