למה הזיתים כל-כך מְרִירִים?

זיתים על עץ במטעי משק אחיה

נדמה לנו שתקופת ‘ראשית המסיק’ היא זמן מתאים לשאול: ניסיתם פעם לאכול זית בשל, הישר מן העץ? אם עניתם כן, אתם בטח יודעים לא להמליץ למי שחשוב ויקר לכם לעשות זאת. מדובר על טעם מר במיוחד, שיגרום לכם לעוות את פניכם באימה ואולי אף לירוק את הזית החוצה בגועל..

למה טעמם של הזיתים כל-כך מר?

בכל זית ישנה תרכובת פנולית, שגורמת לו להיות מר באופן מיוחד. אותה מרירות נועדה, בין היתר, להגן על הפרי מפני מזיקים וחיות שינסו לאכול אותו בטבע. בין היחידות שבכל זאת מצליחות ליהנות מהזיתים ולהימנע חלקית מן המרירות הן הציפורים, שבדרך כלל בולעות אותם בשלמותם, בלי לנקר או ללעוס.

איך בכל זאת מצליח האדם לאכול וליהנות מטעם פרי עץ הזית?

כבר לפני לא מעט שנים טעמו בני האדם את פרי עץ הזית ונחרדו. כנראה שלאחר לא מעט ניסיונות גילו שניתן להיפטר מן הטעם המריר של הזיתים, על-ידי השרייה שלהם במים טריים שמוחלפים מדי פעם. זהו תהליך ארוך שדרש לא מעט סבלנות, אולם עד מהרה גילו שניתן לזרז אותו במעט, ע”י השריית הזיתים במי מלח, במקום במים טריים.

בהמשך התגלה, שאם מוסיפים למי המלח תמיסת חיטוי שיוצרים ע”י סינון של אפר, תהליך ההכנה של הזיתים מתקצר מחודשים לימים ספורים.

בימינו יש שלל שיטות לכבישת זיתים. כל אחד לפי טעמו והעדפותיו הקולינריות:

  •  יש כאלה שמקפידים על יחס מדויק בין מלח למים, ויש כאלה שעובדים עם התחושה.
  • יש כאלה שמוסיפים פלפלים חריפים, לימון, עלה עץ לימון, עלי דפנה ועוד.. 
  • יש כאלה שמוסיפים שום להשרייה, אבל יש כאלה שמעדיפים שלא, כי לדעתם הוא שתלטן.
  • יש כאלה שימליצו לכם לדפוק את הזיתים קלות (או לחרוץ אותם באמצעות סכין יפני), ואז לזרוק אותם מיד למים, לפני שישחירו. הרעיון בדפיקה הוא לזרז ולעודד את תהליך הוצאת המרירות. 
  • יש כאלה שירתיחו את המים, כדי למוסס את המלח בתוכם ואז יוסיפו זאת למיכל ההשרייה של הזיתים.

זיתים כבושים: למשקיעני עשה-זאת-בעצמך וגם לחסרי הסבלנות

האינטרנט מלא במתכונים לכבישת זיתים, שיהפכו את הפרי המריר ל”כל-כך טעים שאי אפשר להפסיק לאכול!”.
אנחנו לא נתיימר להחליט עבורכם איזה מתכון הכי מוצלח. לדעתנו הכי טוב לנסות, לטעום ולהחליט בעצמכם מתי הזיתים שלכם מגיעים לרמת מרירות מושלמת, וטעם שתואם את העדפות החיך שלכם.

מה שכן נוכל לעשות הוא להמליץ לכם על 2 סוגים של זיתים, שתוכלו למצוא ולהזמין מהאתר של משק אחיה. הם מגיעים אלינו, מדהימים ומוכנים למאכל, הישר מיוון!

מה שלא תבחרו לעשות עם הזיתים אנחנו מאחלים שיהיה טעים וגם בריא. 
נ.ב: הנה כמה מתכונים המשולבים עם זיתי קלמטה. 

מתכון לפוזילי ים-תיכוני

מצרכים ל 10 סועדים 1 חבילה של 500 גרם פסטה פוזילי 100 גרם עגבניות לחות [...]

סנייה קציצות דגים

מתכון לקציצות דג רכות ונימוכות רכיבים: חצי קילו דג טחון (אמנון וסלמון ללא עור ועצמות) [...]

קרקר כוסמין עם ממרח פסטו וזיתי קלמטה

  מצרכים: קרקר כוסמין משק אחיה ממרח פסטו משק אחיה זיתי קלמטה משק אחיה שמן [...]

בתיאבון!
שלכם, 
משק אחיה

*בתמונה ראשית: זיתים על עץ זית במטעי משק אחיה. צילום: אייל קרן